lunes, 27 de octubre de 2014

Nun tiengas mala lleche



Yía una comida hoy casi estinta na nuesa vida urbana. Los cunuestros  (calostros en castellano) yeran  la primeira lleche que tenía la vaca, o la cabra o l'uveya el día que pare al xato, el cabritín o el cordeirín.
Cumo l'animal yera un rancañín ontavía y nun mamaba tola lleche, se y-sacaba una pouca pa facer los cunuestros.

Facíanse así:
-Después de muñir la vaca poníase la lleche a ferver con ezúkeri/zucre (azúcar).
-De que puesto a ferver hay que remexelo de a feicho pa que nun s'apegue y queiden todos los cunuestros bien cuaxaos igualines.
-Al final quedan namás los cunuestros, la parte sólida,  y un caldín que yía'l suero la lleche.

Más o menos algo así:







Los cunuestros comíanse de postre namás n’esos días de parideira, de improviso, y d’alguno siempre acababa rellambiendo  la perola.

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